La Mulți Ani Dascăle!

0

În spatele oricărui om, bogat sau sărac, celebru sau nu, se află o dulce, amară, dar frumoasă stea:

EXCELENŢA SA … DASCĂLUL

Excelența Sa nu are cont în bancă. Nu are vilă cu douăzeci de camere. Nu are afaceri prospere prin țară.

Excelența Sa are un suflet cât galaxia. Are riduri și fire albe de la generațiile care sunt și de la cele care au fost.

Excelența Sa își mobilează viața cu extemporale, teze, concursuri. Rareori se gândește la ultimul strigăt al modei… Desele-i preocupări sunt legate de programe, perfecționări, examene. De cele mai multe ori șlefuiește nestematele altora. Pentru ele vinde pe bani mărunți secundele ce trebuiau oferite familiei sale.

Excelența Sa trudește viața-ntreagă la secera ascuțită a lunii, semănând pulberi de aur peste semințele ce stau să – ncolțească. Uneori, ochelarii i se acoperă de roua amară, dacă un fost elev, ajuns senator, îl uită în anticameră ca pe un obiect decorativ. Alteori zâmbet de rodie îi inundă obrajii, când un necunoscut, pe stradă, își scoate pălăria în fața lui: „Bună ziua, Domnule profesor, eu sunt…”

Excelența Sa nu-și numără anii după buletin, ci după vârsta – mereu aceeași, care înflorește în bancă. Constată cu surprindere, într-o zi, că trebuie să iasă la pensie și nu înțelege de ce inima lui este încă tânără.

Excelența Sa, ca un pui de căprioară în bătaia puștii, nu știe că se aseamănă cu sfinții. Ei au dăruit. El se dăruiește.  I-a fost hărăzit loc înalt în izvorul Luminii, din care Măria Sa, Dascălul, să poată priveghea și de dincolo pruncii sufletului său.

dascali

 

About Author: Voluntarul de Serviciu