Cizmulițele lui Moș Nicolae

0

         Legenda lui Moş Nicolae s-a născut în Asia Mică. Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 în cetatea Patara din Asia Mică (în prezent Turcia), iar numele lui înseamnă, în limba greacă, „biruitor de popoare”. A locuit în oraşul Myra, unde a fost episcop. Oraşul este situat tot în Asia Mica, pe actualul teritoriu al Turciei. După ce părinţii săi au murit, Nicolae şi-a împărţit averea săracilor, iar apoi a plecat la Ierusalim ca prelat.
          Sunt multe legende care vorbesc despre faptele lui Nicolae după ce acesta a ajuns preot. Potrivit unei legende, el ar fi ajutat trei fete sărace să se mărite. El e lăsate câte un săculeţ plin cu aur la poarta casei lor, astfel încât fiecare fată să aibă o zestre şi să se poată mărita. Când a venit rândul ultimei fete, tatăl ei a vrut să vadă cine le aducea săculeţele cu aur şi a stat pe pază într-o noapte. Atunci, Nicolae a lăsat săculeţul pe hornul casei, într-o şosetă care era pusă la uscat şi astfel a apărut tradiţia cadourilor puse în pantofi. Cei trei săculeţi cu aur au devenit simbolul Sfântului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.
           Pentru că vine de departe, din ținuturi mai calde, unde tocmai s-au copt portocalele, Moș Nicolae are în desaga lui întotdeauna, portocale. Dacă Moș Nicolae oferă portocale unui copil, una din portocale este specială și dacă o mănânci îți va da puteri speciale. Primește așadar, copilule, cu smerenie, portocalele de la Moș Nicolae și mănâncă-le cu gândul la dorințele tale. Dacă nu ești un copil lacom, el îți va îndeplini o dorință în săptămânile care umează. Portocalele sau mandarinele sunt găsite în cizmulițe, simbolizând bilele de aur pe care Sfântul Nicolae le-ar arunca copiilor.
          Și eu, păstrând tradiția am intrat în sala de clasă a elevilor mei la ora cinci dimineața. Era ceață și ger cumplit, dar nu mi-a păsat. Știam că ei merită să le aducă dulciuri Moșul. Să știe că cineva s-a gândit la ei, că reprezintă ceva pentru mine. Mi-am simțit împlinit sufletul de copil mare!

Dar tu … Ți-ai pregătit cizmulițele? Moș Nicolae vine și în acest an … Așteaptă-l!!!

1234 IMG-20191205-WA0010

About Author: Voluntarul de Serviciu